Wednesday, January 16, 2013

~bengang!

assalamualaikum..

ni luahan bengang petang semalam.
sepatutnya hari ni dah reda... dan memang pun dah reda.. tapi teringat.
nak kongsi ngan uolls..

korang... korang pernah tak jumpa makhluk yang suka ngutuk orang secara terbuka...? pernah?
mintak hampun mintak mahap kalau korang pernah jadi makhluk cenggitu tapi seeloknya berubah la.
kalau nak bergurau pun tengoklah tempatnya.

ceritanya camni..
pada mulanya aku tak kesah..dan tak ambil hati pun siap assume teguran tu as a joke bagi dia. tapi ntah.. lepas 2-3jam lepas tu baru hati ni tertanya2..kenapa die boleh cakap camtu..tanpa memikirkan apa yang orang rasa.. dan apa yang orang boleh labelkan pada dia.

Allah ciptakan sebaik2 mulut untuk diguna pakai oleh hambanya sebaik2nya. tapi si makcik ni agaknya lupa lah tu. selalu sangat aku dengar kelaseran mulut dia tu. bajet dia hot sangat lah tuu.. grr.. PLEASELAH aku  tak heran langsung dengan cara kau. kalau kau menilai orang dengan cara pemakaian ramai lagi orang yang mentaliti bagus menilai orang dengan perwatakan dan budi bahasa.

bagi aku kalau setakat ko dress up cam lupa daratan siap nak menegur orang bagai...boleh duduk tepi. mungkin niat ko baik suh orang bergaya cam ko tapi ko jangan lupa pakaian2 ketat tu Allah pun tak suka. Asal aku tahu aku menutup aurat sudahlah. ko je yang tengok aku serupa makcik tapi hakikatnya kalau ko duduk sebelah aku memang orang boleh menilai kot aku yang makcik or ko yang makcik?!

for readers... kita kena tahu niat kita semasa memakai pakaian. kalau setakat nak pakai baju sebab nak attract orang especially laki2 (if u perempuan).. baik uolls tak payah lah kuar umah. kang kalau kua dosa yg dapat. dosa tu pulak siap kongsi ngan bapak/suami korang. faham kan?  dan kalau setakat nak berpakaian tu sebab nak dapat pujian2 heyy... please just stop it. sedarlah pujian  tu boleh bawa kepada kelalaian. Semua yang cantik tu milik Allah. tiada apa pun yang kekal.

to makcik yang sound aku semalam. haha. ko lum tengok lagi aku balas secara pedas. just watch ur words afta dis!

p/s : alhamdulillah setakat ni, aku ni tak suka sakitkan hati orang tapi kalau orang tu macam tak sedar dia selalu sakitkan hati orang, aku dengan sukarela hatinya suka untuk tolong menyedarkannya. wait n see.


4 comments:

orked violet @ SYA said...

saba dear.. kot2 niat die nk guraw. mmg ade species yg suke guraw kasar. so, org cmni care die juz guraw kasar bLk jek. tp jgn emo. huhu

chill! jgn tension. nnti muke kedut. eh? hehehehe =)

loytha'san said...

Orked violet : dia mmg suka sound org wak. Kalau sy ni cntik haritu die xsound la. Buat2 xnmpak agaknye.. :P Klu esoknye sy selekeh die sound la... Ha mcm tu. MLS nak layan dia.

Chekgu Azrine said...

ehem..ehemm siapakah?sila inbox krin ye..haha..
*bz body!*

loytha'san said...

Erk! Hahaha