Sunday, July 13, 2014

~terbaek shake n take!

assalamualaikum semua.. :)

Salam ramadhan yang ke -15.  sedar tak sedar dah separuh bulan ramadhan kan.. :D
kejap je rasanya masa berlalu. alhamdulillah... aku masih berpuasa penuh!
honestly, sungguh terharu ngan anak mama yang masuk 32 weeks hari ni.. kuat anak mama..im proud of u sayang.. semoga Allah sentiasa permudahkan urusan kita ya...

nak cerita bab shake n take kali ni.
dah lama pendam dalam hati. nak buat air buah sendiri takmo beli.
tapi bila diri sendiri je yang nak hadap sorang2... hubs a.k.a MR.F jenis kaki air green tea.. so semangat tu kembang kempis jadinya. hehe

fyi, my family memang kaki buah. suka makan buah buat air buah beli air buah or apa2 je la kaitan buah. so setiap hari memang kena ada buah kat umah. paling kurang 1 jenis. biasa 2-3 jenis. beza ngan family in law diorang suka minum tea, nescafe or coffee...

so aku memang takde masalah sebab aku suka dua2nya.. cuma dah berhenti amek kafein ni bila start tak lalu makan dulu masa 2011. so dh xkuat sangat mnum air yg ada kafein ni.

lagi2 bila dah preggy... lagilah jarang sangat minum kafein. tapi bila balik umah mertua nmpak air nescafe susu.. adoii. amek jugak secawan.. tak tahan! hahaha..:P orang kata kalau teringin pape time preggy ni jgn tahan2. tak elok. nnt air liur baby kua non stop. hahaha *ayat kaber line. kikikii

so pasal shake n take ni. impian terlaksana uols! memang sangat2 mudah nak guna.
dan aku orang paling bahagialah.=:D aku punya sebijik cam yang kat bawah ni. beli pun ngan membe. harga pun sama rm50.. pakai duit orang kasi sumbangan kawin aritu rupanya tak guna lagi elok pulak jumpa dlm envelop. apa lagi...lajuuu je jari nii oderr..



nak kata mudahnya. dalam satu kotak ada mesin n 2 botol cam atas tu. warna pun sebijik. tinggal beli buah je. *melampau ko nak pakej skali buah ye dak.haha

dapat je shake n take ni terus balik sekolah ak suh beli buah tembikai hahaha. semangat koo! balik umah tembikai besar sangat nak potong. mintak tolong MR.F dia ada keje pulak... cam nak hampa sekali gali2 dalam peti ais ada epal hijau! hahahha jalan lah pe lagi... 

SENANG SANGAT! 
basuh buah epal. potong tak kecil tak besar sangat. letak dalam bottle, letak air n ice (kalau nk letak gula pun bole ikut suka uols). blend!
pastu boleh terus sedut. sebab penutup dia ada tempat cm straw untuk sedut. memang senang. kalau nak tapis buang serdak pun boleh. cuci pun senang. 
mesin dia tak bahaya okay, sebab pisau blend dia dalam botol. so kalau tekan butang pada mesin tu memang tak pusing kalau tak attach botol. bagus kan? =D
so tak isau la kalau anak kecil usik. 
kalau nak buat siket letak air siket. simple as dat.... so xdela bercinta nk abeskan banyak2 kalau guna blender yang biasa tu kan besa... kalau buat siket cm rugi kan. hehe

so sape yang rasa2 nak selalu minum air buah dengan cara yang plg mudah utk disediakan tanpa bahan pengawet or gula tambahan dan tak smpai 10 minit pun sedia bahan. boleh lah beli SHAKE n TAKE =D cm kat atas!

aku baru je beli last week, so dah buat air pelam, epal hijau, tembikai n coconut shake untuk berbuka n sahur! rasa bertenaga sepanjang hari...sejuk badan! love it!

p/ : no more blues! =D

9 comments:

Shizan Syafik said...

Aku siap buat puree buah kt ayra lg.. Mmg sgt berguna la bnda ni

Izz said...

Power motor dia tak kuat mana...so make sure buah mmg potong kecik2 tau....n ice pn hancur2 kan sikit dulu... Abg kite bantai buah potong besar2 n ice cube pn besar2..last2 hangit n rosak..kite pny Alhamdulillah ok lg..hee..lagi satu blend x boleh lama2 sgt..anyway, selamat berbuka mommy to be :)

eima said...

mmg rasa nk beli ari tu...tp tak terbeli2....tp org ckp bekas die tak tahan lasak ..betui ke....


hi salam kenal blk...hihi

cik mah said...

Cik mah pun ada juga...beli ngan kakak sendiri.....seronokkan ada..hr2 le wat jus buah...nyum2

Super Ummi said...

huhu.. knp shake n take cepat rosak? dah beli dua tau. nasib tak baik lah ni...

Chekgu Azrine said...

kemahen ko erk dik..
buat akk terliur baca pagi2 nih..
hehehehe

semoga dipermudahkan urusan ko spnjg pregnancy ni ye
sekejapan je dah 32weeks

kat sekolah tak dan nak sembang..
alahai

loytha'san said...

Cze : best kn. hehe

Izz : wah! Naseb akk guna okay je...btw tenx sharing. :-)

Eima : bekas/botol dia jgnla expect cm tupperware..ehe.tp stakat ni sy guna mmg ok. Sy guna utk blend buah je pastu tapis tuang dlm cawan sbb xsuka mnum dlm botol plus serdak buah tu..

loytha'san said...

Cik mah : betul..asal ada buah laju je tgn ni buat air buah. Hehe

Super ummi : alahai ciannya awk..xde rezeki kot ye. Smpai dua kali beli..

Sis rine : itula akk pulk dh ngaja pagi lg susah nk jumpa. Btw tenx alot kak atas doanya. Aamin. InshaAllah :-)

ieta mat sa'ad said...

wah... dlm 1st page google lh review produk ni...terbaik... good job ^__^