Sunday, April 24, 2011

BERI PERHATIAN SEGERA!!!

assalamualaikum readers..
penting ni!! ape yang aku carik selama ini akhirnya terjawab...
jap tadi aku ade bace 1 artikel yang wajib aku kongsi bersame ngn u olls yang aku sayang..
as a muslimah ak rase bnde ni bukan boleh dibuat main2 or remeh2 oke.. *aku serius neh.hm!
klu korg nak tau.....
ak seorang observer yang sangat baik okeh.
walaupun kini aku mengaku sudah agak rabun sampai tak boleh tinggal spek bile mesy. or nak tengok jam dinding bilik aku. haha...
jadi.berita yang serius nye ialah....

--->>-aku slalu terpikir nape budak2 skarang ni tak faham bahasa...or kadang tu.. sengaje wat xfaham n berdegil..anak2 dah tak hormat pada parents..murid2 dah tidak ade rasa respect pun pada guru mereka..
adakah sume ni faktor pemakanan ke or kurang didikan yang diberi oleh ibubapa or anak2 ini nak menarik perhatian orang dewasa disekeliling mereka??????

-->>bile aku free aku slalu berbincang ngan teman2 guru aku... GEJALA INI SERIUS ok...anak2 yang masih kecik perlu dididik dengan secukupnye supaya mereka tahu ape itu "ADAB" ape itu "KESOPANAN"... supaya mereka ini tak tanye semula pada kita... hahh! tyme tuh dah terlambat okeh. nanges sampai kua anak mata pun dah takde gunanye klu bru nak ajar.

>>>>> rupa2nye.. selain faktor pemakanan, didikan yang diberi, nasihat2 yang berguna ade lagi yang lebih penting sampaikan tak terfikir oleh akal fikiran ini... ;((...
PERHATIAN KEPADA SEMUA IBU2 diluar sane... ANAK2 DARA.. or SESAPE YANG HOBINYE MEMASAK....
kerja masak memasak ni kerja yang mulia...bagi orang lapar makan..
lagi2 kerja yang disertakan keikhlasan....ibadah tu... besar pahalanye..;)) tahniah!..
tapi tahukah korang...
klu si tukang masak tak jaga solatnye.. air tangan yang menitik dalam masakan yang kita makan akan mempengaruhi pembentukan jasmani dan rohani kita....
justeru...jagalah solat wahai readers sekalian..
alangkah terkejut dan sedihnye aku bile teringat yang kita klu hang out selalu makan kat luar.. 
kedai mamaklah... western lah... cmne ek perihal tukang masak tu...kafir kah?? klu kafir sah2 dah xsolat. ayah mak kite makan...suami kita makan... anak2 kita makan.. semua masakan hasil air tangan si tukang masak..tp klu islam...jage solat kah beliau??
sedih kan....... 

bile macam ni.... 1 je yang paling aku ingat... patotlah my mum xsuka makan luar..dari aku kecik even aku g sekolah my mum bekalkan makanan.. sampai kadang aku rase tak seperti kanak-kanak lain yang selalu dapat beli makanan kat kantin... klu dapat merase makan kat kantin pun sebab my mum yang g kantin sekolah tu.. aku ingat... die siap masuk dapur kantin tengok tukang masak tu die kenal x, wat keje cmne. *sampai aku segan.honest.aku xtipu..
dan bila family aku nak jalan g mana2...my mum siap masak untuk sarapan dan bawak bekal bila nak berhenti makan... kadang bila anak2 nye rungut..xpayah susah2 masak makan luar je..my mum wat derk je... tapi sungguhla..makan masakan ibu kita adalah yang paling sedap dalam hidup kita..betol tak?? so..kami klu travel just berhenti minum.teman abah..dan my mum sanggup xjoin minum kat kedai and prefer dok dalam keta... or klu join mmg xoder....
kini... baru aku faham....semuanye yang berlaku ade sebab disebaliknye...lagi2 bila dah terbace artikel neh>>air tangan orang yang tidak solat.
ohh!!..TERIMA KASIH MAMA!!atas segalanya...

hingga sekarang....klu my mum n abah datang lawat aku kat taman melawati.... aku akan siap2 masak nasi sebab mama akan bawak lauk...or kami akan masak sama2 kat umah sewa aku ni...so skang aku dah faham....betapa pentingnya kita menjaga pemakanan kita. bukan sahaja perlu HALAL tapi air tangan si tukang masak itu juga perlu HALAL. sekian~

2 comments:

Miss Sunshine said...

SubhanAllah.. mcm tu ke Loy.. bagusnya ma Loy.. Loy, mintak izin copy ye. Kredit to u dear.. Rajin2 lah update blog.. serius rindu gile... Kita dah lah takde fb...

loytha'san said...

ha,ah... bole2:)..eh, xde fb ke? hikhikk.. i.Allah rajin lagi loy update.. klu rindu jgn la segan bagi bunge kat kite..:p ngee~